Photo Stream

Valbona - Albes Turist Number 1 Expert In Albania

National Park  “The valley of Valbona”

It has a surface of about 8.000 hectares and is situated 25-30 km in northwest of the city of Bajram Curri. It expands among high mountains and shows off a fantastic complexion ofcolors in every season, thus giving the image ofa valley full oflabyrinths and surprises. Its scientific, tourist and health recovering values are combined with a bio-diversity of national and international importance. Its rocky and attractive peaks, the sides covered with wood, the flow ofbrooks and river Valbona, viewed from above, create the image ofa giant and marvelous crater as a small panoramaofnatural beauty. . In the inner part of the Park there are a lot of grottos and caves. The most eminent is the Cave of Dragobia, where lay the remains of Bajram Curri, a national hero. 

Climatic conditions

Clime, with cold winter and fresh summer with mountainous phenomenon, is favorable for tourists.

You can breath fresh our coming dawn from the mountains. Utilization of sun rises richened with ultraviolet, especially at 09.00, are very healthy. nnual rainfall are 2700-3000m. They are spread among seasons: in spring 22%,insummer 8.7%,in autumn 32.3% and in winter 38% . Rainfall appear like snow that  create a sustainable layer for some months.

Flora and fauna

Park with high biodiversity values. It has forests of beech, pine, fir, alpine pastures chestnut forests (Castanea sativa) in natural conditions mountain streams and rivers etc. Low in endemic and sub endemic plants. We meat big mammals as brown bear (Ursus arctos), wolf (Canis lupus), bobcat (Felis lynx), mountain-goat (Ru picapra rupicapra), roe (Capreolus capreolus), eagle (Aquila chrysaetos), etc. in the waters of Valbona we meat Lutra lutra.

Sport and activities

The nature of this park is full of varieties suitable for tourism, fishing, relaxation, amusing and mountain climbing as well as winter sports Mostly you can walk among the wonderful nature, make excursions and exercise different sports as hunting (during the season), climbing, trekking, riding horses etc. The camping is another pleasure but you have to be informed about the right places. Valbona is one of the most beautiful places in Albania and the segments of the Valbona river can be a real challenge for the impassioned of the extreme sports.

What to visit around

The Cave of Haxhia. (Shpella e Haxhisë). Situated on Maja e Thatë, near of Valbona village, at Margegaj, 1630 m on the sea level. It is formed from the carsti along the crossing of tectonic variations. It is discovered so far the entrance 2-3 m and the length about 120 m. Can be visited by the street Bajram Curri- Valbonë. 

The Cave of the Ice (Shpella e Akullit.). Situated near of Valbona village, at Margegaj, 2230 m on the sea level. It is formed from the glacial-carstic processes along the crossing of tectonic variations. The explored length is about 250 m. Is 50 m wide and 10-15 m high. Can be visited by the street Bajram Curri-Valbonë.

The Cave of Dragobia (Shpella e Dragobisë). Situated near of Dragobia village, is known also like the Cave of Bajram Curri, a national hero, because he hide there during his war with his enemies. 1200 m on the sea level. It has carstic forme, 8 m long, 3-4 wide and 2-4 high. Can be visited by the street Bajram Curri-Dragobi. 

The hanging glacial valley of Kukaj. Situated near of Rragami village, at Margegaj, 1200 m on the sea level. It is a hanging glacial-carstic valley during the tectonic process. 2.7 km long, 100-150 m wide. Can be visited by the street Bajram Curri-Valbonë-Motinë.

The hanging glacial valley of Motina. Situated among the mountain of Irons and the Open outfall (Grykët e Hapura), at Margegaj, 1100 m on the sea level. It is a hanging glacial-carstic valley during the tectonic process. 2.5 km long, 100-150 m wide. Can be visited by the street Bajram Curri-Valbonë-Motinë.

The canyon of Shoshani. Situated near of Shoshanit bridge, at Valbona valley, 400 m on the sea level. Formed from calcareous, the river’s erosion and the carst, is 1.1 km long, 30-40 m deep, and 2,5 m wide. Can be visited by the street Bajram Curri-Shoshan.


 

Merrni fryme thelle.,nuk jeni ne enderr…JENI NE VALBONE

Dita 1

Nisja nga tirana ora 06.kalohet nga lezhe-vadejes,hajmel. Arritja ne koman dhe sistemimi ne traget.lundrimi zgjat 2 .5 ore.kohe per te shijuar bukurite e aneve te liqenit, nje nga keto ishulli i Shurdhahut,me 365 faltore ,qendra e vjeter e vatikanit ,ku beheshin mbledhjet e fshehta te papatit,fjordet e apripes,etj. Rreth ores 12.00. Zbritja nga trageti e nga fierza udhetohet drejt bujanit,ku vizitohet kulla e mic sokolit ,e cila ka vlera historike dhe etnografike.pas kesaj nisemi per bajram curri ,qendra e rrethit te Tropojes me 8000 banore ..nje vizite panaromike,muzeu lokal,busti i bajram currit.

Mund ti ofrojme dreke tek lokali icakajve,ose piknik ne lugine. Pastaj udhetohet drejt lugines perrallore duke ndaluar tek kanioni i Ishoshajve,dragobi,liqeni i xhemes,kulla  e fatime sokolit….turistet shijojne madheshtine e majave,te pershkruara tek balada e mujit dhe Halilit.gjate udhetimit shifen 10 maja me lartesi mbi 2500 metra

Arritja ne valbone..akomodim tek hani i fredit ose ne fushe te gjese. Arritja ne hotel(bujtine).darka me guzhine te krahines,fli,mish keci i zier ne qumesht,ngjyme,buke misri me lang etj..muzika nga preferencat me Dj (kundrejt nje pagese extra mund te shfaqim edhe folk show,me kercimtare te zones).

Dita 2

Mengjesi serviret me qumesht,djathe,gjalpe,mjalte,caj mali, te gjitha bio..kjo dite organizohet sipas deshires..udhetim me kambe ose kuaj duke kaluar nga  llomi,zici ,gjelajt e poshtem dhe te siperm per tek ujvara e valbone ,ne kufi me dukagjinin (duka i gjinajve,,)ose alpinizem ne rreze te jezerces..edhe ketu shifet mundesia e piknikut. Kthimi ne hotel..darka normale.

Dita 3

Pas mengjesit nisja per ne bajram curri-decan-peje rreth 3 ore. Vizitohet peja,ndofta edhe gryka e rugoves,ose burimi i drinit te Bardhe,per mua ujvarat e drinit jane me interesante.pas kesaj Peje-gjakove 36 km.gjakova ka nje pazar tipik osman,hani i Haracise,xhamia e jakoves..themeluesi eshte nje prift katolik nga Bjeshket e nemuna,mund tu ofrohet dreka ne cabrat ,pika dominuse e Gjakoves,ose u lihet per ne prizren tek qyteti i vjeter,ku ka me shume Mundesi per te vizituar historine ,arkitekturen osmane(gjakove -prizren 39 km) 

Ne prizren vizitohet lidhja e prizrenit (1 euro hyrja). Pas kesaj ne nje qender tregtare 30-60 minuta shopping..nisja per kukes..

Kalohet ne tuneli e kalimashit 5890 meter.nje kafe tek marku afer rubikut..dhe p[astaj ne tirane

Opsioni i dyte..dita e dyte,pasi vizitohet ujvara e valbones udhetohet drejt Pejes gryka e rugoves tek hotel magra 5 yje ..ne boge te pejes

ДОБРО ПОЖАЛОВАТЬ В АЛБАНИИ

PRESENTAZIONE DI ALBESCRUISES

VERSION EN ESPAÑOL